Chlorek wapnia bezwodny spożywczy - 250g

  • Dodaj recenzję:
    • RN3052_250G
    • Waga: 0.3 kg
    • Dostępność: Zapytaj o dostępność (e-mail lub czat) Zapytaj o dostępność (e-mail lub czat)
    • szt.
    • 3,90 zł / szt.
    • Niedostępny

    Produkty w promocji: Nie
    Wysyłka 24h: Tak
    Z dodatkami: Nie
    Z hibiskusem: Nie

    Chlorek wapnia bezwodny spożywczy - 250g

    Główne domowe zastosowania:

    stabilizator w produkcji serów (1g na 10 litrów mleka)

    nawóz wapniowy w ogrodnictwie, rolnictwie i akwarystyce

     

    Chlorek wapnia (łac. Calcii chloridum), CaCl₂ – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i wapnia. Jest substancją silnie higroskopijną. Znany jest w formie bezwodnej (CaCl₂), jako monohydrat (CaCl₂·H₂O), dihydrat (CaCl₂·2H₂O) i jako heksahydrat (CaCl₂·6H₂O)

    Chlorek wapnia stosuje się również:

    • w lecznictwie,
    • w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca,
    • bezwodny: do osuszania gazów i ciekłych substancji organicznych,
    • do otrzymywania związków wapniowych,
    • razem z chlorkiem sodu jako substancję zapobiegającą tworzeniu się lodu na jezdniach,
    • mieszaninę uwodnionego chlorku wapnia CaCl₂·6H₂O z lodem w proporcji 3:2 stosuje się jako mieszaninę oziębiającą (osiąga się temperatury rzędu -55 °C),