Ciecierzyca - 1kg

  • Dodaj recenzję:
    • RN1336_1KG
    • Producent: Plenus NATURA
    • Dostępność: Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • 11,99 zł / szt.

    Produkty w promocji: Nie
    Wysyłka 24h: Tak
    Produkty: Fasola /Groch
    Cecha: Ziarno
    Przeznaczenie: Kuchnia Indyjska, Kuchnia Wegetariańska
    Gramatura: 1kg
    Z dodatkami: Nie
    Z hibiskusem: Nie

    Ciecierzyca - 1kg


    Ciecierzyca jest rośliną z grupy motylkowatych z rodziny bobowatych. Zwyczajowe nazwy tej rośliny to cieciorka lub groch włoski. Ziarne ciecierzycy znane są od wieków w krajach basenu Morza Śródziemnego i na terenie Azji. Z ugotowanych i zmielonych nasion ciecierzycy przygotowuje się humus - rodzaj pasty, która wykorzystywana jest do smarowania pieczywa, bądź jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Ziarna ciecierzycy po ugotowaniu stanowią atrakcyjny dodatek do sałat i dań warzywnych. Z ciecierzycy można przygotować sycącą zupę o właściwościach rozgrzewających.


    Sposób użycia:
    Przed rozpoczęciem gotowania ciecierzycę należy namoczyć przez około 10-12h. Namoczone nasiona należy gotować, aż staną się miękkie - proces ten trwa około 1,5h. Po tym czasie nasiona nadają się do dalszej obróbki.


    Wartość odżywcza produktu w 100g:
    Wartość energetyczna: 1582kJ / 378kcal
    Tłuszcz: 6,04g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
    Węglowodany: 62,95g - w tym cukry 10,7g
    Błonnik: 12,2g
    Białko: 20,47g
    Sól: 0,06g


    Przechowywanie:
    Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.


    Kraj pochodzenia:
    Kanada


    Skład:
    100% ziarna ciecierzycy


    Informacje o alergenach:
    Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.