Mak biały 500g

  • Dodaj recenzję:
    • RN0111_500G
    • Producent: Plenus NATURA
    • Dostępność: Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • 11,90 zł / szt.

    Produkty w promocji: Nie
    Wysyłka 24h: Tak
    Produkty: Nasiona
    Cecha: Ziarno
    Przeznaczenie: Wypieki Słodkie
    Gramatura: 500g
    Z dodatkami: Nie
    Z hibiskusem: Nie

    Mak biały - 500g


    Biały mak często określa się jako "Indiański", "Mak Bliskiego Wschodu" lub "Azjatycki ", ponieważ w tych kuchniach jest najczęściej spotykany. Biały mak jest delikatniejszą odmianą maku, gdyż ma bardziej słodszy i łagodniejszy smak niż mak niebieski. Mak to dodatek na specjalne okazje - doskonale nadaje się do świątecznych wypieków. Białego maku używa się m.in. do wypiekania Rogali Świętomarcińskich - tradycyjnych poznańskich przysmaków z okazji dnia św. Marcina, a także kutii, klusek, pierogów, strucli i potraw wigilijnych. Jest doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, tortów, słodkich bułeczek i deserów.


    Sposób użycia:
    Można używać w postaci surowej jako posypka lub przyprawa. W celu przyrządzenia masy makowej należy mak najpierw namoczyć przez kilka godzin, po czym dokładnie odsączyć i osuszyć, a następnie zmielić. Tak przygotowaną masę można zastosować do ciasta, bądź bułek.


    Wartość odżywcza produktu w 100g:
    Wartość energetyczna: 2000kJ / 478kcal
    Tłuszcz: 42,9g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5g
    Węglowodany: 24,7g - w tym cukry 1,4g
    Błonnik: 20,5g
    Białko: 20,1g
    Sól: 0,02g


    Przechowywanie:
    Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.


    Kraj pochodzenia:
    Czechy


    Skład:
    100% mak biały


    Informacje o alergenach:
    Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.