Mak niebieski czystość 99.9% 200g

  • Dodaj recenzję:
    • RN1306_200G
    • Producent: Plenus NATURA
    • Dostępność: Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • 4,50 zł / szt.

    Produkty w promocji: Nie
    Wysyłka 24h: Tak
    Produkty: Nasiona
    Cecha: Ziarno
    Przeznaczenie: Pieczenie Chleba Bezglutenowego, Pieczenie Chleba Tradycyjnego
    Gramatura: 200g
    Z dodatkami: Nie
    Z hibiskusem: Nie

    Mak niebieski - 200g


    Mak to roślina, która występuje prawie tylko wyłącznie na półkuli północnej. Znana jest od wieków. Ze względu na piękne kwiaty uprawiana jest również jako roślina ozdobna. Chociaż przeważnie kojarzy się z wielkanocnymi mazurkami i bożonoarodzeniowymi makowcami to mak możemy wykorzystywać przez cały rok. Ziarna maku wykorzystywane są jako słodki farsz do drożdżówek i placków, a także jako posypka do ciast, chleba i bułek. To obowiązkowy składnik goszczącej na wielu wigilijnych stołach potrawy - kutii, która jest przygotowywana z maku, pszenicy i miodu.


    Sposób użycia:
    Można używać w postaci surowej jako posypka lub przyprawa. W celu przyrządzenia masy makowej należy mak najpierw namoczyć przez kilka godzin, po czym dokładnie odsączyć i osuszyć, a następnie zmielić. Tak przygotowaną masę można zastosować do ciasta, bądź bułek.


    Wartość odżywcza produktu w 100g:
    Wartość energetyczna: 2000kJ / 478kcal
    Tłuszcz: 42,9g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5g
    Węglowodany: 24,7g - w tym cukry 1,4g
    Błonnik: 20,5g
    Białko: 20,1g
    Sól: 0,02g


    Przechowywanie:
    Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.


    Kraj pochodzenia:
    Czechy


    Skład:
    100% mak niebieski


    Informacje o alergenach:
    Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.