Sklepowy asortyment zawiera szeroką gamę herbat o różnych smakach w postaci torebek do zaparzania lub suszonych kwiatów, liści i owoców. Alternatywą dla nich są również słodkie syropy do herbaty, dostępne w praktycznie każdym markecie czy aptece. Stanowią nieodłączny składnik “zimowej herbatki”, który nadaje cukrowo-owocowego smaku. No właśnie- cukrowego. Niestety, ale większość gotowych soków dostępnych na rynku zawiera nie tylko cukier, ale też sztuczne barwniki i aromaty. Na szczęście jest to produkt, który bez problemu każdy z nas może wykonać sam w domu!
Z artykułu dowiesz się:
- Dlaczego nie warto kupować większości gotowych syropów do rozcieńczania
- Jak samodzielnie przygotować zdrowy syrop do herbaty we własnej kuchni?
Gotowy syrop do herbaty- dlaczego nie?
Jak już wcześniej zostało wspomniane- gotowce zakupione w marketach nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwą owocową esencją. W ich składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier, woda i barwniki a dopiero na ostatnim naturalne ekstrakty i aromaty (jeżeli w ogóle trafią się naturalne). Równie dobrze można rozcieńczyć gotową już owocową herbatę ogromną ilością cukru i barwnikiem. Niektórzy popularni producenci stosują również taktykę umieszczania informacji o zawartych w syropie witaminach, które stanowią ułamek procenta całego składu. Nie jest to oczywiście kłamstwo, jednakże nie każdy klient przeczyta etykietę i wybierze produkt “syropopodobny” myśląc, że dostarczy witamin sobie lub swoim pociechom. Nic bardziej mylnego! Powszechność tego typu soków w aptekach również może być błędnie odbierana, no bo przecież “jak z apteki to zdrowe”. Szkodliwość cukru jest nam bardzo dobrze znana, więc może warto poznać przepisy na zamienniki, które nie tylko wyjdą zdrowsze i smaczniejsze, ale też tańsze.
Mniszek lekarski dmuchawcem zwany
Wigor
na wiosnę pięknie złotem się mieni
lecz mimo, że jest powszechnie znany
to mało kto go zbiera i ceni.
Jak przygotować syrop do herbaty i z jakich owoców możemy go wykonać?
Należy zacząć od faktu, iż coś, co nazywamy syropem z reguły musi zawierać cukier. Jednak w sytuacji, gdy dobrej jakości miód mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki, to wolno nam odrobinę poeksperymentować. Przepisów na zdrowe i gęste soki jest tak naprawdę wiele, dlatego proponujemy kilka z takich owoców i kwiatów, które są najłatwiej dostępne. Ważną kwestią jest, abyśmy zaopatrzyli się w niskokaloryczny zamiennik cukru jakim jest ksylitol lub erytrytol. Pierwszym z mało docenianych a niesamowicie pospolitych kwiatów jest mniszek lekarski. Tak, ten żółty kwiat, który zakwita na wiosnę, a latem staje się “dmuchawcem” uwielbianym przez dzieci. To w nim zamknięta jest cała apteka! Rzecz jasna, nie powinniśmy go zbierać prosto spod przydrożnego krawężnika, a raczej z trudniej dostępnych terenów łąkowych, nieskażonych brudem czy spalinami. Kiedy już zdobędziemy około 200 sztuk, zalewamy go proporcjonalnie dwoma szklankami wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, a następnie zagotowujemy przez około godzinę. Tak powstały wywar zostawiamy do wystudzenia, przepuszczamy przez gazę i dodajemy niecałą szklankę naszego słodzika. W ten sposób przygotowany syrop do herbaty jest nie tylko naturalny, ale i niezwykle smaczny!
Tak samo możesz postąpić z innymi, łatwo dostępnymi owocami w markecie lub pobliskim targu. Są to m.in. maliny, dzika róża, żurawina. Jeżeli nie ma aktualnie sezonu na dany produkt to bez obaw- sklepy dysponują wszelkiego rodzaju produktami mrożonymi.
Warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować domowy syrop do herbaty, który nie tylko będzie miał lepszy smak, ale i zaoszczędzi dostarczania naszemu organizmowi masy niepotrzebnego cukru, dlatego nie idź na łatwiznę i wybierz swoje zdrowie. Powodzenia!