galeriaherbat.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie, diecie i herbacie.

Przepisy

Przepisy na syropy do herbaty bez cukru. Zdrowy dodatek, który urozmaici twój napar!

Przepisy na syropy do herbaty bez cukru. Zdrowy dodatek, który urozmaici twój napar!

Sklepowy asortyment zawiera szeroką gamę herbat o różnych smakach w postaci torebek do zaparzania lub suszonych kwiatów, liści i owoców. Alternatywą dla nich są również słodkie syropy do herbaty, dostępne w praktycznie każdym markecie czy aptece. Stanowią nieodłączny składnik “zimowej herbatki”, który nadaje cukrowo-owocowego smaku. No właśnie- cukrowego. Niestety, ale większość gotowych soków dostępnych na rynku zawiera nie tylko cukier, ale też sztuczne barwniki i aromaty. Na szczęście jest to produkt, który bez problemu każdy z nas może wykonać sam w domu!

Z artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego nie warto kupować większości gotowych syropów do rozcieńczania
  • Jak samodzielnie przygotować zdrowy syrop do herbaty we własnej kuchni?

Gotowy syrop do herbaty- dlaczego nie?

Jak już wcześniej zostało wspomniane- gotowce zakupione w marketach nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwą owocową esencją. W ich składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier, woda i barwniki a dopiero na ostatnim naturalne ekstrakty i aromaty (jeżeli w ogóle trafią się naturalne). Równie dobrze można rozcieńczyć gotową już owocową herbatę ogromną ilością cukru i barwnikiem. Niektórzy popularni producenci stosują również taktykę umieszczania informacji o zawartych w syropie witaminach, które stanowią ułamek procenta całego składu. Nie jest to oczywiście kłamstwo, jednakże nie każdy klient przeczyta etykietę i wybierze produkt “syropopodobny” myśląc, że dostarczy witamin sobie lub swoim pociechom. Nic bardziej mylnego! Powszechność tego typu soków w aptekach również może być błędnie odbierana, no bo przecież “jak z apteki to zdrowe”. Szkodliwość cukru jest nam bardzo dobrze znana, więc może warto poznać przepisy na zamienniki, które nie tylko wyjdą zdrowsze i smaczniejsze, ale też tańsze.

Mniszek lekarski dmuchawcem zwany
na wiosnę pięknie złotem się mieni
lecz mimo, że jest powszechnie znany
to mało kto go zbiera i ceni.

Wigor

Jak przygotować syrop do herbaty i z jakich owoców możemy go wykonać?

Należy zacząć od faktu, iż coś, co nazywamy syropem z reguły musi zawierać cukier. Jednak w sytuacji, gdy dobrej jakości miód mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki, to wolno nam odrobinę poeksperymentować. Przepisów na zdrowe i gęste soki jest tak naprawdę wiele, dlatego proponujemy kilka z takich owoców i kwiatów, które są najłatwiej dostępne. Ważną kwestią jest, abyśmy zaopatrzyli się w niskokaloryczny zamiennik cukru jakim jest ksylitol lub erytrytol. Pierwszym z mało docenianych a niesamowicie pospolitych kwiatów jest mniszek lekarski. Tak, ten żółty kwiat, który zakwita na wiosnę, a latem staje się “dmuchawcem” uwielbianym przez dzieci. To w nim zamknięta jest cała apteka! Rzecz jasna, nie powinniśmy go zbierać prosto spod przydrożnego krawężnika, a raczej z trudniej dostępnych terenów łąkowych, nieskażonych brudem czy spalinami. Kiedy już zdobędziemy około 200 sztuk, zalewamy go proporcjonalnie dwoma szklankami wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki, a następnie zagotowujemy przez około godzinę. Tak powstały wywar zostawiamy do wystudzenia, przepuszczamy przez gazę i dodajemy niecałą szklankę naszego słodzika. W ten sposób przygotowany syrop do herbaty jest nie tylko naturalny, ale i niezwykle smaczny! 

Tak samo możesz postąpić z innymi, łatwo dostępnymi owocami w markecie lub pobliskim targu. Są to m.in. maliny, dzika róża, żurawina. Jeżeli nie ma aktualnie sezonu na dany produkt to bez obaw- sklepy dysponują wszelkiego rodzaju produktami mrożonymi.

Warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować domowy syrop do herbaty, który nie tylko będzie miał lepszy smak, ale i zaoszczędzi dostarczania naszemu organizmowi masy niepotrzebnego cukru, dlatego nie idź na łatwiznę i wybierz swoje zdrowie. Powodzenia!

Udostępnij