galeriaherbat.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie, diecie i herbacie.

Przepisy

Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono?

Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono?

Ciasto francuskie jest niezwykle smaczne, idealnie nadaje się do zrobienia czegoś na słodko lub w wersji wytrawnej. W każdym wydaniu można liczyć na uzyskanie świetnego efektu. Przekąski z ciasta francuskiego są lubiane przez dzieci i dorosłych. Nie trzeba kupować gotowych, wystarczy zrobić je samodzielnie. Nie ma w tym niczego skomplikowanego. Pora udać się do kuchni i przekonać o tym osobiście.

Zobacz też: https://galeriaherbat.pl/po-jakie-siegac-witaminy-do-wlosow/

Pomysły na słodkości z ciasta francuskiego

Wystarczy zaledwie kilka składników do wykonania pysznej przekąski na słodko. Potrzebne będzie ciasto francuskie, jajko, nadzienie i jakieś słodzidło typu cukier, miód, ksylitol itd. Gotowy arkusz ciasta rozkłada się, po czym kroi na 6 równych kwadratów. Każda połowa kwadratu powinna zostać ponacinana. Potem można przejść do ułożenia nadzienia na drugiej połowie kwadratu, czyli bez nacięć. Świetnie sprawdzi się w tym celu gorzka czekolada w połączeniu z bananem. Można także umieścić jabłka pokrojone w kostkę z dodatkiem cynamonu i posłodzić. Niezwykle smaczna jest także przekąska, która ma jako nadzienie ser ricotta z malinami, osłodzony wedle uznania. Na koniec chwyta się róg ponacinanej połówki kwadratu ciasta, zakłada go wzdłuż przekątnej i dociska brzegi widelcem. Potem rozsmarowuje się na wierzchu każdego ciastka roztrzepane jajko. Przekąskę piecze się przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

przekąski z ciasta francuskiego
przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono

Jeśli ktoś preferuje wegańskie ciasto francuskie, to może zrobić je w domowym zaciszu. Nie ma w tym niczego skomplikowanego. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę i sól, dodać olej kokosowy i wodę. Po połączeniu składników pozostaje uformowanie kulki, następnie rozwałkowanie ciasta na grubości 1 cm na stolnicy posypanej mąką. Jako nadzienie świetnie sprawdza się nutella lub dżem. Można sobie przygotować z ciasta mini serniczki. Posłuży ono jako spód do wypieków. Rewelacyjnie nadaje się też do stworzenia wyśmienitych mini rogalików typu croissant, można obsypać je płatkami migdałowymi. Jest to wspaniała opcja do kawy i na śniadanie. Z ciasta francuskiego można zrobić również rurki z dżemem i kokosową masą twarogową.

Ciasto francuskie rewelacyjnie nadaje się do przygotowania faworków. Ich zrobienie zajmuje kilkanaście minut, więc warto spróbować. Wystarczy mieć ciasto francuskie i cukier do oprószenia. Tanio i smacznie! Kolejną propozycją jest robienie przekąsek z dodatkiem orzechów włoskich i miodu. Niezwykle smaczne są ciastka francuskie z brzoskwiniami. Warto też spróbować ciasta francuskiego na słono. W wersji wytrawnej również smakuje wyśmienicie. Można zrobić ślimaczki z serem i szynką. Niezwykle proste i smaczne będzie także przygotowanie parówek w cieście francuskim. Wystarczy mieć ser żółty, jajko i keczup. Warto spróbować również ciasta francuskiego z piersią z kurczaka, szpinakiem i serem feta. Przekąskę na słono można zrobić także w wersji pieczarkowej lub cebulowe. W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Wszyscy chętnie sięgną po tego typu smakołyki.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *