Herbata z miodem to nieodłączny element w czasie leczenia przeziębienia i grypy. Towarzyszy nam również podczas zimnych jesienno- zimowych wieczorów pod kocem z książką lub netflixem. Nie od dziś znane są nam jego dobroczynne właściwości, a nasze babcie i mamy dodawały go nie tylko do herbaty, ale też potraw. Jednak czy wiesz, że wybór odpowiedniego miodu potrafi znacznie poprawić smak i jakość ziołowego naparu?
W artykule skupimy się na:
- Jak dobrać miód do herbaty?
- Gdzie kupić dobrej jakości miód do herbaty?
Jak skomponować nasz napój, aby uzyskać najlepszy efekt smakowy?
Większość z nas podczas zakupów zapewne nie zastanawia się zbyt długo, który produkt wybrać, ponieważ miód jest “po prostu” bardzo słodki. Traktujemy go jako smaczniejszy i zdrowszy zamiennik białego cukru lub innych chemicznych słodzików. Okazuje się, że odpowiedni dobór pszczelego wosku ma niemały wpływ na walory smakowe herbaty. Różnią się one stopniem krystalizacji, kolorem i tym skąd pochodzą. Do czarnego, klasycznego naparu najlepiej sprawdzi się miód gryczany, ze względu na jego lekko ostrawy i dominujący posmak. Jak sama nazwa wskazuje, jest on pozyskiwany z kwiatów gryki. W przypadku herbatek ziołowych, których smak jest często wyrazisty należy wybierać delikatniejsze miody z nektarów lipy czy akacji. Wcześniej wspomniana herbatka “na zdrowie” powinna być mieszaniną dowolnych ziołowych liści z miodem wielokwiatowym. Owy produkt jest wytworem zbieraniny nektarów z różnych gatunków roślin i nazywany powszechnie “naturalnym antybiotykiem”. Ważne jest, aby pamiętać o prawidłowym przyrządzaniu napoju. Jeżeli zależy nam na drogocennych właściwościach miodu należy przestudzić herbatę, ponieważ traci on swoje wartości w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza.
Zobacz także: Herbata z cytryną. Jak prawidłowo przygotować, aby zachować cenne witaminy?
Miejsca, w których dostaniemy najlepszej jakości miód do herbaty
Ze względu na wszechobecny brak czasu, niekiedy próbujemy iść drogą na skróty i zdarza nam się wybrać produkt wątpliwej jakości, nie sprawdzając przy tym etykiety. W przypadku miodu jest to poważny błąd. Tak jak istnieją produkty, które nie muszą być w pełni naturalne, tak tutaj sprawa jest albo czarna, albo biała. Producenci-oszuści próbują nam wcisnąć wyrób “miodopodobny” oferując lejącą się żółtą maź, będącą w rzeczywistości rozpuszczonym cukrem z dodatkiem syropu skrobiowego. Najczęściej możemy go spotkać w plastikowych opakowaniach do wyciskania, na półkach naszych ulubionych marketów. Oczywiście, istnieją dyskonty z działami poświęconymi eko żywności, gdzie można nabyć pożądany produkt, ale niestety jeszcze nie wszystkie sklepy są wyposażone owe alejki. Najlepszy więc miód, taki “z prawdziwego zdarzenia” dostaniemy na osiedlowych bazarkach i targowiskach. Bardzo często pszczelarze wystawiają tam słodkie wyroby i reklamują własne pasieki. Rzecz jasna można też odwiedzić pobliską wieś, gdzie miód do herbaty otrzymasz prosto z rąk bartnika. Warto też w ramach ciekawostki rozróżniać rodzaje miodu ze względu na jego konsystencję – dziarniną nazywamy nektar w postaci skrystalizowanej, a patoką (w opozycji do dziarniny) wosk w postaci płynnej.
Chrzan z miodem dobry- a miód sam.
Przysłowia pszczelarskie
Jak widać miód do herbaty nie jest tak oczywistą sprawą, jaką mogłaby się wydawać. Najważniejszym jest robić zakupy z głową, zamiast tracić pieniądze na tanie imitacje. Słoik dobrego miodu może nam posłużyć nawet na dwa lata, dlatego warto dokonać właściwego wyboru i poświęcić trochę więcej czasu, aby się “rozejrzeć.