Doskonale znana herbata granulowana dla większości z nas do dziś jest symbolem dzieciństwa. Zgodnie z przeznaczeniem- parę łyżeczek granulatu zalewamy gorącą lub zimną wodą, w zależności od preferencji. W niektórych domach potrafiła zastąpić niejeden przysmak, kiedy chcieliśmy sięgnąć po coś słodkiego. Nazywana również “herbatką ekspresową” gościła w dawnych czasach w kuchniach naszych mam. Co prawda obecnie nie jest już tak bardzo popularna, jednak nadal zasila szeregi niektórych domowych półek. W dzisiejszych czasach z roku na rok społeczeństwo jest bardziej świadome w kwestii zdrowego odżywiania, a ludzie coraz częściej zaczynają czytać etykiety sklepowych produktów. Nie bez powodu więc należy wziąć pod lupę wspomniany wyrób jakim jest herbata granulowana.
W artykule poruszymy tematy:
- Skład herbaty w granulkach
- Dlaczego herbata granulowana posiada negatywny wpływ na nasze zdrowie?
- Czym zastąpić napoje instant?
Co zawiera się w składzie herbaty granulowanej?
Tak naprawdę dla tych, którzy oczekiwaliby szybkiej odpowiedzi, można stwierdzić- tablica Mendelejewa. Herbata granulowana dedykowana jest w szczególności dla dzieci, dlatego oczywistym i zdecydowanie przeważającym składnikiem jest cukier. W 100g stanowi on aż 94% zawartości. Pozostałe to domieszki regulatorów kwasowości, ekstraktów i aromatów. Niektórzy producenci chwalą się również dodatkami w postaci soków owocowych lub też witamin, ale po sprawdzeniu etykiety dowiadujemy się, że jest ich tam zaledwie 0,5%.
Szkodliwość i specyfika herbaty w granulkach
Na początku warto podkreślić, że występują dwa rodzaje napoju- czarny i owocowy. Prawdę mówiąc, trudno jest określić ten wyrób mianem “herbaty”, ponieważ jedno i drugie (poza nazwą) nie ma ze sobą praktycznie nic wspólnego. Sięgając pamięcią do lat dzieciństwa owa herbata granulowana miała różne kolory i smaki, a postać granulatu pozwalała zajadać się nią niczym owocowymi cukierkami. Czarna zaś kojarzona jest bardziej z obiadkami przedszkolnymi. Jej popularność wynika z łatwości przyrządzania i braku nieprzyjemnych “niespodzianek” w postaci fusów, a napakowana chemią, nie miała raczej szansy na szybką utratę przydatności do spożycia. Ilość cukru znajdująca się w produkcie pozwala na umieszczenie go na “czarnej liście”. Nadmierna konsumpcja tzw. “białej śmierci” prowadzi do poważnych skutków zdrowotnych i “przecukrzenia” organizmu. Należy wymienić tutaj: zmęczenie, nadprogramowe kilogramy, rozdrażnienie i problemy trawienne. Otyłość zaś prowadzi do niebezpiecznych powikłań w postaci cukrzycy. Kolejna kwestia to możliwość wystąpienia ubytków czy próchnicy, a ta w zaawansowanym stadium zakończyć się może zapaleniem miazgi lub leczeniem kanałowym. Ucierpi na tym nie tylko nasze zdrowie ale i portfel. Oczywiście nie można popadać w skrajności- przy zbilansowanej diecie i odpowiednim trybie życia wypicie herbatki raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, ważne jednak, aby zachować należyty umiar.
Co możemy zaserwować zarówno sobie, jak i naszym pociechom zamiast niezdrowych napojów?
To proste! Ze zwykłej herbaty można wyczarować naprawdę wiele kombinacji, które pokochasz Ty i twoja rodzina. Wystarczy zaparzyć około 2l zwykłej, czarnej lub owocowej herbaty i dodać składniki, które lubisz. Tu tak naprawdę ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Jeżeli jednak nie masz pomysłu to podpowiemy- dla orzeźwienia ze spokojem można dodać plasterki ogórka, pomarańczy, cytryny, maliny, oraz liście mięty. Aby nadać słodkości herbacie najlepiej użyć zdrowego, naturalnego słodzika jakim jest miód. Do herbaty na ciepło warto zetrzeć odrobinę imbiru, uzupełnić goździkami i laską wanilii. Pamiętaj jednak, że miód należy dodać, aż herbata wystygnie! W innym wypadku straci on swoje właściwości zdrowotne.
Obecnie herbata granulowana nie cieszy się zbytnią popularnością i zdecydowanie należy to uznać za duży plus dla naszego zdrowia. Wypicie od czasu do czasu szklanki takiego napoju nie jest niczym złym, ale istnieje wiele zdrowszych alternatyw dla codziennego spożycia, a przy tym możliwość komponowania smaków według własnych preferencji bez sztucznych barwników i aromatów.