Warto wiedzieć, że witamina C jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie i występuje przede wszystkim w owocach i warzywach. Chemicznie jest ona kwasem askorbinowym, który w czystej formie jest praktycznie bezwonnym proszkiem o bladożółtym, prawie białym zabarwieniu, a także wyrazistym kwaskowatym smaku.
Działanie witaminy C
Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od witaminy C obecnej w produktach spożywczych, kwas askorbinowy uzyskany w warunkach laboratoryjnych cechuje się wyższą stabilnością w kontakcie z powietrzem. Co więcej, po dostaniu się do organizmu omawiany związek pełni funkcje przeciwutleniające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Niezbędny jest do syntezy kolagenu, który buduje praktycznie wszystkie tkanki. Trzeba wiedzieć o tym, że witamina C dostępna jest w wielu produktach spożywczych, ale warto ją też suplementować. Bardzo dobrze wpływa na ludzki organizm. Usprawnia wchłanianie żelaza. Istotne jest to, że zapotrzebowanie na witaminę C jest sprawą wysoce indywidualną i wpływa na nie bardzo dużo czynników.
Okazuje się, że dla ludzi dorosłych zaleca się, żeby spożywać kwas askorbinowy w dawkach minimum 100 mg w czasie doby. Warto mieć na uwadze to, że jest to witamina podatna na utlenianie oraz podgrzewanie. Dlatego właśnie wszelka obróbka produktów spożywczych powoduje straty, które nierzadko sięgają nawet kilkudziesięciu procent zawartości kwasu askorbinowego w konkretnym produkcie. Najwięcej tego składnika znajdziemy w papryce, pietruszce i przykładowo cytrusach, ale i w wielu innych produktach.
Witamina C – dawkowanie
Trzeba przede wszystkim rozważyć to, czy konkretny człowiek należy do grupy ludzi o podwyższonym zapotrzebowaniu na ten związek. Mowa tutaj między innymi o osobach starszych, zmagających się ze słabym wchłanianiem, a także alergiami pokarmowymi. Do tego dolicza się ludzi, którzy dotknięci są nowotworami bądź uzależnionych od alkoholu. Warto zaznaczyć, że poziom witaminy C w organizmie po spożycie jednego dania zawierającego jej źródło nie jest w stanie utrzymać się przez cały dzień. Dlatego specjaliści zalecają, żeby kwas askorbinowy dostarczany był do organizmu w paru porcjach w ciągu dnia.
Warto włączyć suplementację diety tym związkiem. Można rozważyć spożycie go nie tylko w godzinach porannych, ale też wieczorowych. Witamina C powinna być uzupełniana między obiadem i kolacją. Praktycznie w każdej aptece dostępne są suplementy diety, które bogate są właśnie w tę witaminę. Dostępne są w bardzo przystępnych cenach, dlatego jest to opcja dla każdego. Witamina C jest bardzo potrzebna dla ludzkiego organizmu, z tego powodu warto ją suplementować.