galeriaherbat.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie, diecie i herbacie.

DietaUroda

Oliwa z oliwek – wartości odżywcze i zastosowanie

Oliwa z oliwek – wartości odżywcze i zastosowanie

Oliwa z oliwek jest jednym z najstarszych olejów w dziejach ludzkości. Pozyskuje się ją z owoców drzewka oliwki w Europie (głównie w Grecji i Hiszpanii). Posiada ona szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetologii. Jakie ma wartości odżywcze oraz gdzie jest wykorzystywana? Kilka słów o tym w niniejszym artykule.

Cechy charakterystyczne i pozyskiwanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek ma specyficzny charakter i smak. Oryginalna pochodzi z terenów nad Morzem Śródziemnym. Pozyskiwana jest metodami chemicznymi i fizycznymi. Najlepsza oliwa jest z pierwszego tłoczenia, wyprodukowana z dojrzałych i zdrowych owoców. Proces produkcji jest nadzorowany i podlega restrykcyjnym procedurom. Charakteryzuje się smakiem oliwkowym, dużą zawartością witamin, żółto-zielonkawym kolorem i najwyższą jakością.

Wartości odżywcze

W starożytności wykorzystywano ją jako smarowidło do ciała. Z czasem zaczęto wykorzystywać ją do celów kulinarnych. Aktualnie, oliwa z oliwek to stały element kuchni śródziemnomorskiej. Stanowi bogate źródło tłuszczów, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób związanych z układem krążenia, nadwagą i otyłością, wystąpienia zespołu metabolicznego, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, a także chroni przed rakiem. W pewien sposób stanowi także ochronę dla mózgu (zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych), a także ochrania przed chorobami związanymi z wiekiem.

Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek

Ponadto, zastąpienie margaryny czy masła oliwą z oliwek zmniejsza śmiertelność. Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera 119 kalorii, 13,5 g tłuszczu (1,86 gramów tłuszczów nasyconych), 1,9 miligramów witaminy E oraz 8,13 mikrogramów witaminy K. W jej składzie są także takie pierwiastki, jak wapń, potas, proteiny, beta – karoten oraz przeciwutleniacze. Należy podkreślić w tym miejscu, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera wszystkie te wartości odżywcze w przeciwieństwie do rafinowanej, gdyż ta jest ich pozbawiona ze względu na proces przetwarzania.

Oliwa z oliwek to najlepsze źródło przeciwutleniaczy

Oliwa zawiera ponad trzydzieści różnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zapobiegają więc procesom starzenia, a także chronią przed chorobami. Dlatego oliwa z oliwek znalazła zastosowanie w kosmetologii. Na jej bazie powstało wiele peelingów, balsamów i kremów do ciała, maseczek, olejków do twarzy. W gabinetach kosmetycznych specjaliści często sięgają po kosmetyki z tym właśnie składnikiem, więc i ty zaufaj jej cudownym właściwościom.

Oliwa z oliwek – wykorzystanie i przechowywanie

Produkt, o którym mowa ma szerokie zastosowanie w potrawach zarówno na zimno w sałatkach, jako składnik wielu sosów, jak i na ciepło do smażenia czy pieczenia. Oliwa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z różnymi ziołami, jak rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, a także z czosnkiem. Można ją wykorzystywać, jako alternatywę masła i margaryny do smarowania pieczywa. Oliwę z oliwek najlepiej kupować w ciemnym szkle. Powinna być przechowywana w ciemnym miejscu i musi być szczelnie zamknięta. Po otwarciu termin przydatności wynosi trzy miesiące.

Udostępnij